Inte så tokigt ändå, Sabuni

Jag höll först på att få spel när jag läste om Nyamko Sabunis förslag om ”kortare föräldraledighet för utlands födda”. Jag har inte riktigt litat på henne. Inte för att hon är folkpartist, det finns vettiga liberaler (speciellt i andra partier 😉 :-P) Utan för att jag misstänker att hon är en sån där som med passionerad glöd inte vill ha fördelar för att hon är svart och kvinna och därför är ÄNNU tuffare mot minoriteter. Jag var rädd att förslaget skulle sabba två av de bästa grejerna med Sveriges: Att inte skilja på folk och folk, och vår ascoola föräldraförsäkring. 

Egentligen vore ju det mest rättvisa om alla andra länder kunde ha lika generös föräldraförsäkring som vi, och att försäkringskassorna kunde samköra uttaget av dagar mellan länderna. Det verkar inte riktigt genomförbart inom en rimlig tidsperiod förstås.

I frånvaron av det är nog en glidande skala det bästa. Barn under året borde få alltihop, sen får de mindre och mindre andel kvar tills de är så gamla så de inte berättigar till uttag längre. 

För att barnen ska bli förtjänstfullt integrerade, behöver de tillgång till både närvarande och stöttande föräldrar, och till samhället de ska ingå i. Svensk barnomsorg och en arbetande mamma borde ju göra sitt till…

Så låt gå för den här gången.

Annonser

17 augusti, 2010. Etiketter: . Föräldraskap, politik.

One Comment

  1. Om Sabuni. IGEN. « Drama Online replied:

    […] Sabuni. IGEN. Jo, jag skrev om Sabunis förslag att en del av föräldraersättningen fryser inne vid olika åldrar, vilket jag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: