Polisens rädsla

Har ni sett ”Cops”? Det är en spekulativ polisdokumentär, ibland gränsande till freakshow. Det har varit en del varianter, gästspel och spin-offs från olika länder. Britter, ryssar, Australien eller om det var Nya Zeeland. Beach-poliserna cyklar runt utan pickadoller  och får bus-kidsen att själva städa upp när de sabbat med hot om att ringa mamma. Men mest är det USA.

Vi sitter tjänstvilligt och förfasar oss, över billigt knark, över unga horor, över puckade kriminella. Men det mest signifikanta för mig är dessa amerikanska polisers attityd. De verkar så otroligt, otroligt rädda. Jag har aldrig träffat en så rädd svensk polis. Och det kan säkert vara befogat, jag har dålig koll på jämförande brottsstatistik.

Nu talas det om tillslaget mot de terrormisstänkta i Göteborg. Och det verkar som vår importerade terror-skräck resulterat i polisskräck. Fy. Fy. Fy.

Lite länkar om det:

DN

Cornucopia

Får man verkligen göra så här med barn? Får man verkligen göra så här med icke misstänkta över huvud taget?

Jag läste en krönika av Guillou för evigheter sen. Jag vet att han är en sällsynt pretto och pompös action-författare. Men han skrev något riktigt bra om att terror-lagar egentligen handlar om att övervaka och göra tillslag mot de som de som INTE är misstänkta för något. För att de faktiskt inte är lagligt att bedriva terror här som det är. Och se, nu har han skrivit en ny. Jag håller med honom.

Jag tror att om vi, som samhälle, vidimerar att vi behandlar treåringar som terrorister, om vi underminerar vår rättstrygghet, om vi låter polisens rädsla sprida ringar av rädsla genom befolkningen, då är vi helt körda.

Då sitter vi snart där och kallar poliserna sir och krälar i stoftet medan vi lyssnar på hur det i själva verket var vårt eget fel som tvingade polisen att sitta på oss, att krocka in i oss i trafiken.

En skicklig polis skiljer på kontroll och förnedring. Den här killen låter som en skicklig polis. Fast jag har inte kollat upp honom . Kan vara en mockblogg eller en PR-ploj, eller ett alter ego. Så att han verkar vara ett uniformerat intellekt som den kvinnliga svenska folksjälens gemensamma turn-on behöver inte betyda nånting. Ni vet inget behöver vara sant på internet. Eller i media. Och allt på tv är påhittat.

Annonser

7 november, 2010. Etiketter: , . Internet, politik, Uncategorized.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: