Rigmor Robèrt – särartsfeminimens anka.

Stackars Rigmor Robert. Nu är det hon som är ett internet-fenomen. Envandringsanka. En dinosaurie som avsiktligt avslöjat sina begränsningar på det töntigaste av sätt. Hon har tydligen sagt så här:

”They [computers] are designed by men, they are a product of mens imagination, and therefor we [women] are not intrested in them and we can not understand them”

Rigmor Robèrt, Amelia 1/95

Detta skrevs för 15 år sen. Samma år som min klasskamrat, en strålande vacker gymnasist skrev sitt specialarbete ”Datorns uppbyggnad – eller hur man bygger om en dator till en blå låda” ihop med en manlig klasskompis.

Jag menar: 1995 kan jag ha sagt att ”All I wanna do” av Sheryl Crow var den bästa låt som nånsin skrivits. Nån slags preskribtionstid bör vi tillåta även särartsfeminister.

Det skrevs århundraden efter Ada Lovelace sparkade pojkrumpa litterärt angående ”the analytical engine” då hon förutspådde en del av datorernas användningsområden och publicerade vad som räknas som världens första programmering. Sen avstod hon från att utveckla det ytterligare för att ”det inte är passande för en dam”.

Läs gärna Rigmors artikel om Lisbeth Salander.

Hon talar om skillnaden i psykologi mellan Lisbeth Salander och de typiska våldsamma kvinnorna i verkligheten.

Naturligtvis är det ont om iskalla hämnare därute. Men det visste vi väl. Det är väl det typiska för våldsverkare av båda könen att det ofta handlar om brist på impulskontroll, droger eller sprit och så vidare.

Rigmor snubblar in på manliga och kvinnliga hjärnor också och det är detta jag måste utveckla. Hon hävdar att det finns klart manliga och kvinnliga hjärnor; men hon tycker att en tredjedel av alla, både kvinnor och män ‘fått fel’. Så här:

Men jag tror att det är mer som så här, glidande skalor:

Det är likhetsfeminism. Det handlar inte om att vi tycker att män och kvinnor är likadana, eller ska vara likadana. Det betyder att eftersom två tredjedelar av egenskapsskalorna går parallellt så fungerar inte generaliseringen. Den säger inget alls om två tredjedelar av befolkningen, och inget mer om de i sista tredjedelen än vi kunde sluta oss till ändå, genom aptitud-test.

Så genom att avstå från generaliseringen, från könsbaserat normbyggande  så vinner vi tre saker:

– Frihet. Frihet att göra våra val och välja förebilder utifrån vad vi vill, inte utifrån kön.

– Rättvisa. Samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

– Vi slipper kalla en tredjedel av befolkningen ”fel” eller avvikande.

Annonser

7 november, 2010. feminism, Internet.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: