Dödsstraff världen över

DN har en fantastisk grafik över världens länder och hur de tillämpar dödstraff. Kolla in. Kolla in historien. Kända fakta.

Andra bloggare har påpekat att även om flertalet länder har avskaffat dödsstraffet så lever majoriteten av världens människor i länder som tillämpar dödsstraff.

Forskning har påvisat att den avskräckande effekten av dödsstraff är ringa eller ingen, snarare bidrar det till ett brutalare samhällsklimat. Inte för att dödstraff inte är väldigt skrämmande. Det är det. Men: De av oss som har pannloben inkopplad, de av oss som avskräcks av hårda straff, vi avskräcks redan av lite lindrigare straff.

De andra tror antingen att de kan komma undan med det, eller så struntar de i vilket straff de kommer att få.

Så då har man kvar bödelproblemet, dubbel-moral-problemet, oskyldigt dömda, och ett våldsammare samhällsklimat utan nån annan vinst än att en kula är billigare än en cell.

Att Kinas 1000-tals avrättade kan ställas mot ett invånar-antal på miljarders, är inte ursäktande. Snarare är det en indikation på att just där finns det mycket att vinna. De är ett enda land, så de skulle kunna ändra på just det, att majoriteten av världens folk lever i länder som tillämpar dödsstraff.

Annonser

23 november, 2010. Etiketter: . politik.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: