Surrogat, surrogat

Vi snackar inte kaffe, nu.

Så här är det: i den globala ekonomin riskerar alltid den fattigare arbetskraften att bli utnyttjad av den rikare arbetsgivaren. Jag skulle faktiskt gå så långt som att arbetskraft alltid utnyttjas av arbetsgivare. (Förhoppningsvis ömsesidigt). Det är ett reellt hot. Så hur gör vi då? Vägrar köpa arbetskraft?

Och naturligtvis vill jag inte stänga in kvinnor i avelsfabriker och ”tvinga” dem att föda andra människors barn och hälla i dem oönskade mediciner och förvägra dem abort and whatnots.

Det blir förstås lite klurigt, för att betala en rimlig lön under tiden verkar vettigt, och det blir ju svårt att betala ut den i oförändrad grad om nån avbryter i förtid utan leverans.

Och jämförelsen med prostitution är fullt rimlig. En kvinna säljer bruket av sin kropp för pengar. Men det går alltid att jämföra med prostitution. Jag säljer min tankemöda sju och en halv timme om dagen utan samvetskval. Det är ju såååå mycket finare.

Jag gillar ändå inte Kajsa Ekis Ekmans intervju. Det är nåt med att insistera på att moderskapet baseras på vem som varit gravid som provocerar mig. De kvinnor som känner så bör givetvis inte vara surrogatmammor.

Dels tycker jag att barnet är med de föräldrar som avsetts, det är liksom inte nåt övergivenhetstrauma i det, så länge man är rak, öppen och kärleksfull. Så surrogatmamman kan visst vara närvarande, men hon är inte mamman.

Kan man vara gravid utan att älska frukten av graviditeten? Kan man ha det som karriär? Vara duktig på det, tycka om att vara det utan att vilja uppfostra barnet? Drama Online finner frågan med ja besvarad. Och konstaterar att det inte är nåt för alla.

Och så unnar jag homosexuella en kärnfamilj. En två föräldrar och gemensamma barn -familj. Även om jag unnar den som vill att ha andra konstillationer, så ser jag inte varför de som är gay måste tvingas in i att agera det alternativas försvarare hela tiden, de kan väl också vara konventionella.

Det verkar liksom som om det lurar livmodersromantik och teknikförakt i det här. Det behöver inte alls vara så, men när man talar om att förbjuda ideella surrogatmödrar likväl som monetära, bara för säkerhets skull, låter det som att man glömmer bort att det handlade om att skydda utsugna fattiga kvinnor och blandar ihop det med att skydda sin egen definition av moderskap .

Jag förstår kritiken om att lägga samhällets resurser på provrörsbefruktningar.  Man kan ställa allt mot det heliga vård-skola-omsorg. Eller så använder vi vad vi kan för att göra varandra så lyckliga vi kan.

Uppdatering 1203118:

Ni vet när man hittar nåt att blogga om och upptäcker att man sagt allt man ville säga för ett och ett halvt år sen? Just. det.

Annonser

10 december, 2010. Etiketter: . Föräldraskap, feminism, nyheter, politik.

4 kommentarer

 1. Lasse2 replied:

  ”Vem är det som har rätt att bestämma över våra kroppar, frågar sig Kajsa Ekis Ekman”. Och svaret är tydligen att det är Kajsa Ekis Ekman och inte respektive kvinna…. Detta var den mest avskyvärda artikel jag har läst, där en person anser sig ha rätt att förbjuda alla andra kvinnor att bestämma över sin kropp. Vidrigt!!

  • Drama Online replied:

   Jag förstår verkligen din reaktion.

   • Gabrielle replied:

    Människans oförmåga att avstå frestelsen att använda ny teknik till att tillfredställa alla begär är total. Bli mamma till sitt eget barnbarn eller att få ett nytt fräscht litet barn när man borde tänka på att var mormor eller att producera barn fast paret har samma kön .Eller att få barn fast man har en någon kroppslig begränsning som gör att man inte kan föda för barnet riskrerar skado.Eller att få 10 barn men inte vilja ha omaket att vänta dem.Allt ska gå enligt vissa.Dessutom blir hela livet tekniskt och om egen behovstillfredsställelse. Osmakligt alltihop sammantaget

   • Drama Online replied:

    Och där har vi teknikföraktet och naturromantiken…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: