Skillnad på slöjor och slöjor

Jo, alltså, Sverigedemokraternas partiledare anser att den som innehar ett offentligt ämbete (”public office”) bör förbjudas att bära religiösa symboler, om det inte är kors. Eller nunnedok. Men alltså turbaner och slöjor menar han är fy-fy. På jobbet. Och han gick inte in på Davidstjärnor eller såna där Fatima-händer eller Tors hammare, så jag vet inte hur han ställer sig till dem.

Jag har viss förståelse för att all klädsel och alla jobb inte funkar ihop. Det borde väl vara arbetsgivarens sak att visa när det är opraktiskt. Kanske beroende på hygien, rörelsefrihet, kommunikation, identifierbarhet…

Som att hon tjejen med piercingar på macken tejpar över dem eftersom hon tillreder käk på jobbet. Bra, där.

Eller att sjuksyrrorna inte har smycken på händerna när de jobbar. With you all the way.

Det finns mjukare sätt där utseende och arbetsgivare inte lirar. När det handlar om kundkontakt, att representera de värden arbetsgivaren representerar.

Det skulle till exempel vara… oväntat… med en osminkad expedit på makeup-store eller en muslim på pastorsexpeditionen. Oväntat är inte alltid omöjligt, men det är väl upp till dem att få det att funka. Komma över ens.

Och det är där det svänger riktigt galet för SD. Hur kan symboler för en religion, men inte en annan, vara oförenligt med att representera ett land med religionsfrihet? Följaktligen måste SD vara emot religionsfrihet i Sverige.

Jag skulle till och med kunna respektera resonemanget att de offentliganställda som representanter för Sverige bör avstå från alla religiösa och politiska symboler. Men att symboler för den näst största religionen är förbjudna, medan den symboler för den största är okej, håller inte.

Jag ser inget annat värde i det än att alienera muslimer. Och att lyfta den här perifera frågan om dress-code för offentlig-anställda verkar inte ha fler fördelar än att ställa sig in hos dem som inte vill att muslimer ska kunna känna sig hemma i Sverige.

Ikea, Ica och Liseberg är några företag som på ett pragmatiskt sätt fixat  slöjor som matchar arbetsuniformen.

Jo, men Åkesson tycker att kors och kristna slöjor på folk som jobbar åt Sverige är okej eftersom det förekommit i Sverige sen så lång tid tillbaka. Som längst borde det väl vara tusen år eller så, sen Ansgar dök upp och startade förekommandet.

Ja men då så. ”Så har ”vi” ju alltid gjort. Eller nästan alltid i alla fall” är ju ett fantastiskt argument för nästan vad som helst. Oslagbart jämfört med ”Var/gör/se ut som ni vill så länge ni inte skadar nån”.

Annonser

29 januari, 2011. politik, religion.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: