Skolvalskonsekvenser

Funderar mer och mer på det här med skolvalet.

För det första detta med e-legitimation. Har alla det? Måste man ha internet för att få välja skola? Och båda föräldrarna ska ha det. Olika leg. Inte för att e-legitimationerna kostar nåt, men internet i sig gör ju det. Och det finns ju tekniska analfabeter därute.

Vi pratade med Skrotas om att han ska börja skola. Om ett halvår. Han är sån som funderar. Bra med förvarning. Fast å andra sidan skulle han klara sig ändå. Han är väldigt självtillräcklig.

Men Morris är inte sån. Och det är det andra. Han förkunnade frankt att han vill gå på ”rit-skola” och blev mycket förgrymmad för att han blev skjutsad till sitt vanliga dagis på måndagsmorgonen. Inte vill han vänta två och ett halvt år.

Då drabbade en insikt mig. Det var lite den om att han är som jag på det viset. Inte bara för att han gillar att rita. Han kastar sig huvudstupa in i framtiden. Och  tycker, vill och känner med hela kroppen. Vad har jag gjort? Vilka sorger och faror kommer att drabba honom, bara för att han är som jag? Och framför allt, för att jag valde att skaffa barn som den ultimata utmaningen. Varenda smärta han får i hela sitt liv är i viss mån en följd av ett beslut jag fattat. Och hur kan jag hjälpa honom, eller ens veta att han behöver hjälp??

Visst har han och kommer han att få en massa positivt i sitt liv också, det är inte så att jag deppar ihop. Men jag känner ett otroligt ansvar… Det är både skakande och sublimt.

(Ja, ja, insikten är väl fem-sex år overdue, men så kan det vara.)

Uppfostran…

Annonser

14 februari, 2011. Föräldraskap.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: