Flygbolag inför tredje kön på flygbiljett

Flygbolag inför tredje kön på flygbiljett.

RFSU meddelar att Bishnu Adhikari från Indien som registrerat sitt pass under TG (third gender) också fått flyga under det. Trevligt för Adhikari.

Tredje könet. Inget av de två. Eller båda.

Det fick mig att undra lite över hur mycket third gender personer har gemensamt. Å andra sidan har ju inte invånarna av ”det andra könet” heller särskilt mycket gemensamt. Eller det ”första”.

Och reflektera över hur ofta man måste vara kvinna. Och vara kropp. Hur ofta det nödvändigtvis ska redovisas. För jag tycker egentligen att det är en rätt privat grej vilka kroppsdelar man har. Hur många checkboxar man har tickat i. Hur ofta det egentligen är relevant.

  • Arbetet ?
  • Blodbussen ?
  • Biblioteket ?
  • Tandläkaren ?
  • Försäkringskassan ?
  • Pensionsmyndigheten ?
  • Banken ?
  • Facebook ?

Till och med i de fall det är uppenbart så är ju den där tickboxen överflödig…

”Välkommen till mödravården, du ska strax få göra ett graviditetstest, men jag måste bara fråga först; är du tjej eller kille?”

Okej, okej, inte över allt; på dejting-sajterna blir det nog mycket effektivare med könsdefinitioner.

Men nio gånger av tio är det definierandet bara till för att hitta mejladresser att kränga skor, barnmat och tandblekning till å ena sidan och mobiler, viagra och rakhyvlar till å andra sidan.

Mitt förnamn är könsneutralt, i alla fall internationellt, så på jobbet med alla internationella kontakter händer det då och då att jag får brev till en mr. Jag kunde kanske drabbas av behov att förklara mig, kanske bli ”kränkt” men nej. Det är mest befriande att få vara funktion hellre än person. I grunden. Ibland.

Det skulle naturligtvis kunna vara ett helt annat samhälle om kön vore privat. Inga fördelar för underrepresenterat kön, man skulle få gå på underrepresenterade egenskaper eller erfarenheter istället. Ingen officiell statistik på könsskillnader. Jag skulle gärna semestra där.

Det fanns nån annan som tyckte det var viktigt att få välja själv: Sarah Mei fixade till  i Diaspora: ett textfält. Fritt fram att definiera sig.

4 mars, 2011. jämlikhet.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: