Abortgräns och överlevnadsgräns konvergerar

Bebis på 460 gram överlevde – DN.SE.

Helt otroligt! De har fått en bäbis, (egentligen ett foster), att överleva som föddes redan i vecka 21!

I vecka 21 hade jag sen en vecka eller två fått en rundning på magen, precis känt ett litet fladder och fått se ultraljudsbilder.

Otroligt coolt. Dessvärre drabbas ofta för tidigt födda barn av skador på hjärna, lungor eller ögon, men hey, vem är perfekt?

Saxat från socialstyrelsens hemsida:

Sedan 1975 har svenska kvinnor själva rätt att besluta om abort till och med den artonde graviditetsveckan. Efter det krävs ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen.

Efter den graviditetsvecka 18 får abort endast utföras om Socialstyrelsen har givit tillstånd baserat på att synnerliga skäl föreligger. Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret vid tillfället antas vara livsdugligt utanför livmodern.

Frågan är om de medicinska framsteg kommer att påverka socialstyrelsens bedömning om vad ”livsdugligt” eller ”synnerliga skäl” innebär. Möjligheten är ju att dessa sena aborter i framtiden förbehålls de tragiska fall när man kan se på ultraljudet att fostret är alltför skadat för att över huvud taget upprätthålla liv utanför livmodern, om ens fullgånget, (eller möjligtvis vid fara för mammans liv).

Och detta innebär inte minsta dealande med de fria, tidigare aborterna, det är alltjämt kvinnans val att göra oavsett skäl. Oavsett ålder, dygd, missbruk, våld, hälsa. Hennes val.

Annonser

25 april, 2011. barn, Uncategorized.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: