Mannen och skulden

Jag tänkte ta och rota i det här med den kollektiva mansskulden.

Jo, jag tycker verkligen att alla män har ett ansvar. Att göra vad man kan. Ett ansvar att inte våldta, slå, nedvärdera, att inte acceptera när andra gör det, att verka för samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Det är visserligen så att kvinnor också har det ansvaret.

Eller för att uttrycka det annorlunda; Alla människor har ett ansvar för att människor behandlas på ett mänskligt sätt.

Men det är ganska få som har mandat att gottgöra det nån annan gjort. Och nån annan än den skyldiga gottgör nånting… hjälper det?

Det handlar i princip enbart om de tillfällen när representationen är offentlig. En domare representerar rättsamhället, Påven representerar katolska kyrkan. Ola Lindholm representerade BRIS, Kissie representerar…. mest sig själv faktiskt… men en och annan annonsör, då.

Nu är det så här: En liten del av mitt innersta vill skrika; Haha! Där ser ni! Känns inte så muntert att klumpas ihop med alla andra som råkar ha samma metadata som du, eller hur!?

Men kom igen, mansskulden är inte mer konstruktiv än att kvinnor skulle stå för arvssynden.

Jag vidhåller att en matematisk analys ur grupp-perspektiv kan tydliggöra maktförhållanden, som kan ligga till grund för ett mer konstruktivt tillvägagångssätt i framtiden. Att bryta en sned-kvotering till exempel.

Annonser

23 maj, 2011. Uncategorized.

6 kommentarer

 1. Paradigm replied:

  Det är naturligtvis rimligt att analysera saker genom grupp-perspektiv, frågan är bara vilka grupper som är mest relevanta. Nästan alla färgblinda är visserligen män, men nästan alla män har bra färgseende. Så hur manligt är färgblindhet?

  Samma sak gäller våldtäkter. De grupper som verkligen utmärker sig i det avseendet är män med missbruksproblem, personlighetsstörningar och utomeuropeisk bakgrund. Vart leder den maktanalysen?

  • Drama Online replied:

   …ja, och de flesta utomeuropéer, de flesta missbrukare och eventuellt de flesta personlighetsstörda är för den skull inte nödvändigtvis våldtäktsmän… Så det är inte lätt… Personlighetsstörda för resten, var kommer det begreppet från? Är det en diagnos? Spontant känns det som att det är den störning i sig att tvinga till sig sex av nån som inte vill.

   • Paradigm replied:

    Jag tror att begreppet är gammalt, men blev populärt på 1990-talet. Egentligen är det bara extrema personlighetstyper och inte störningar i ordets normala betydelse – och ändå används det som en diagnos. Psykiatri är en tvivelaktig vetenskap/affärsverksamhet.

    Ju mer jag läst om det desto mindre tror jag på störningar. Som Robert Hare påpekat så antas t ex psykopater vara resultatet av hemska uppväxtförhållanden. Men de har ofta 4-5 syskon (ofta stora familjer) som är helt normala. Och det finns gott om psykopater med goda eller normala uppväxtförhållanden.

 2. Drama Online replied:

  Det du skriver låter riktigt rimligt; ändå känner jag järnridåer slå ner inuti hjärnan kring begreppet ”normalt”.

 3. Paradigm replied:

  Normalt att våldta menar du? Problemet är att normalt antyder rätt och rimligt. Jag tror att många har en föreställning om att människans natur är alltigenom god och att den som är ond därför måste vara störd på något sätt.

 4. Drama Online replied:

  Jag tror inte på ont eller gott som drivkrafter över huvud taget. Jag tror vi har massor av olika bevekelsegrunder. (Både socialt godkända och icke godkända). Och en människa kan mycket väl låta sina personliga syften gå ut över andra. Jag tror jag gjorde det minst tre gånger bara idag. Däremot verkar det finnas goda belägg för att människor känner med varandra. Vilket, i kombination med social bekräftelse av det som gagnar gruppen och internalisering av gruppens principer i allmänhet gör att de flesta, men inte alla med nöd och näppe gör lite mer av saker som är till gagn än till skada.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: