”Familjedrama”

Jag ogillar starkt termen ”Familjedrama” eller ”familjetragedi” i artiklar om våldsbrott. Det kryper i mig.

Delvis givetvis för att jag kopplar termen drama till underhållning, och inte vill underhållas av verkliga våldshändelser.

Dels att det faktiskt inte är drama. Inga döende svanar, inga Othello och Desdemona, ingen delad skuld. Utan brottsling som begår våld mot en medmänniska och mot samhället.

Men också, och kanske framför allt, för att det känns som en friskrivning. En axelryckning från samhället åt de familjer som far illa, åt gärningsmän som ”bara råkar” ha ihjäl dem som borde kunna lita mest på dem. Som om det vore oundvikligt. Som om det vore familjens ensak.

Jag försöker inte avskaffa familjen. Inte den politik-kramade familjeromantiken. Inte ens den vanligaste heteronormativaste småborgerliga varianten, gift heteropar med gemensamma barn, jag råkade liksom skaffa en sån själv. Hoppsan.

När familj funkar, är det finemang. Källa till stöd och utveckling för alla, förståelse, kärlek, ömhet, gemenskap, försvar och så vidare. Ekonomiskt. Känslomässigt. Hälsomässigt.

Men det funkar ju inte för alla. Familjen KAN i vissa fall vara det farligaste sällskap man kan ha. (Kanske speciellt för barn. Och kvinnor.)

Och… som samhälle… tycker jag det är nån slags plikt att motverka att familjen blir ett fängelse. Att vi har dörren öppen ut. Att vi vågar tittar in. Vågar se. Se individer. Se gärningsmän och offer.

Nedan en mängd jobbiga länkar, om en mindre mängd mycket jobbiga händelser, som fick mig in på det här spåret.

Uppdatering: Kerstin Weigl på Aftonbladet påpekar också att det är brottslingar och brottsoffer, inga ömsesidiga oundvikliga tragedier.

Annonser

22 juli, 2011. Uncategorized.

3 kommentarer

 1. Paradigm replied:

  Man kan ju förledas att tro att familjer är farliga, men det är nog snarare så att de människor man kommer i kontakt med mest är de som man är i konflikt med mest. När barn dödas är det oftast av sina föräldrar just av det skälet, inte för att föräldrar i allmänhet är farliga.

  Det vore bra om samhället kunde ha insyn men svårt att ordna rent praktiskt. Men det är väl bra att det finns journummer barn och kvinnor kan ringa.

 2. Hedersrelaterat « Drama Online replied:

  […] konkreta, så borde det bli uppenbart om de bryr sig om offren både i hedersvåld och i ”familjetragedier”. (Dessa punkter är kanske inte perfekta men de är mer lösningsorienterade än […]

 3. Om synen på offren för skam-våldet. « Drama Online replied:

  […] kallat hedersvåld, är en sån där familjetragedi, ett folkhälsoproblem (av okänd storlek) och en skam, men det är inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: