Goda nyheter. Choklad mot stroke?

Så de har intervjuat svenska kvinnor om hur mycket choklad de äter, och kommit fram till att de som äter choklad löper en femtedels lägre risk att drabbas av stroke än de som inte äter.

Som ni vet, för att jag tjatar om ni inte redan visste det, så bör man alltid tolka försiktigt. Det kanske handlar om annat än antioxidanter, om fett, om socker, om livsnjutarinställning, om barn, eller andra livsmönster. Men tills nästa undersökning som nyanserar eventuella resultat så verkar det hålla. Kanske det är önsketänkande men varför inte?

  • 20% är en skillnad.
  • 33000 är ett ordentligt underlag.
  • 90% av chokladen var mjölkchoklad.

Har kommentatören Stefan Mårtensson rätt som skriver:

Den mörka choklad som så ofta förekommer i olika tester och visar upp goda resultat är upphettad vid tillverkningen (dutch processed) där försvinner 80% av dom så viktiga antoxidanterna (som bekämpar fria radikaler) som behövs som verktyg för vår kropp för att förebygga ex. stroke, högt blodtryck, inflammatoriska sjukdomar mm. Det finns idag KALLPRESSAD choklad som ej är upphettad över 42,5 grader och därmed bibehåller kakaons fantastiska egenskaper.

Eller är det bara reklam och inget mer?

Just choklad är en av få varor där det faktiskt är LÄTT att välja rättvisemärkt. Det finns till och med alternativ. Några kronor mer än de sorter som ändå smakar margarin, men man blir knappast ruinerad, och slipper suga ut arbetarna.

När vi ändå talar om stroke: Om någon precis råkat ut för något som skulle kunna vara en stroke så kan alla göra ett enkelt test.

Händelsen skulle kunna maskera sig som en snubbling, halkning, anfall, panik…

Be personen göra tre saker:

  • Le (Är det symmetriskt?)
  • Håll upp armarna över huvudet i tjugo sekunder (symmetriskt?)
  • Upprepa en enkel mening

Om patienten misslyckas så ska de ha läkarvård ASAP!

 

DN

12 oktober, 2011. Nyheter, statistik, vetenskap.

2 kommentarer

  1. Paradigm replied:

    Apropå kallpressat så rostas ju bönorna i 300 grader. Man kan ju undra hur antioxidanterna tål det.

    Vad jag vet så är dock kakao nyttigt. Det lär i alla fall finnas indianer i Panama vars kost utgörs till stor del av kakao-frukter, och de ska ha förstklassig hälsa. Men de äter frukten i mer eller mindre rått skick. Vilket påstås smaka rätt illa.

    • Drama Online replied:

      Ursprungsnamnet lär betyda ”Bittert vatten”… att sockra det hela var tydligen europeisk inverkan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: