Hedersrelaterat

Det började med ett tweet om vilken styggelse hedersvåld är och att det måste motarbetas och jag tänkte; tala om att slå in en öppen dörr. (Det är det kanske inte i andra kretsar än mina, men det var i min krets jag läste det. Och tänkte det.)

Därför använder vi inte hedersbegreppet – Artikel av Carl Emanuelsson, Stina Svensson, Sissela Nordling Blanco – Newsmill.

Jag läste sen artikeln om varför F! inte använder begreppet ”hedersrelaterat våld” och det är lite som att se en lastbil backa om ett hörn, jag kan se att de kommer att smälla. Och det gör det.

Det är ju inte på något sätt konstigt att inte VILJA använda just ordet heder om det minst hedervärda en förälder kan göra. Nu råkar det ju vara ett etablerat, om än skruvat begrepp. Att hålla sig för fin för det, verkar lite motvals.

F! ser likheter i kontrollen av kvinnor och ungdomar oavsett om det kallas heder, svartsjuka eller hyfs. De ser likheter i att i det ena fallet respekterar omgivningen maktutövaren (brottslingen) för kontroll och handlingstyrka, i andra fallet har omgivningen  förståelse för maktutövarens (brottslingens) svaghet.

Men att viss likhet existerar trumfar inte all olikhet.

Det är ironiskt att de som skulle kunna vara bra på att hitta åtgärderna som kan påverka den kulturella orsaken borde vara de som är tittat på maktstrukturer i den privata sfären förut. Om de försökte.

Och F! försöker att vara rättvisa och inte rasistiska eller populistiska, genom att hävda kvinnors frihet oavsett grupptillhörighet, brottets dignitet oavsett brottslingens grupptillhörighet. Jag fattar det.

Kanske hyser de ett optimistiskt hopp om att genom att vara tydlig med lika rättigheter göra det lite lättare att välja sin identitet lite friare, gå ifrån hederskulturen, utvecklas och plocka russinen ur kakan.

Men i det politiska landskapet vi har idag så räcker inte det.

De efterlyser åtgärder. De borde istället föreslå åtgärder.

 • De borde tala om vad de vill att polisen ska göra. Finns det möjlighet att prioritera på ett mer optimalt sätt? (Dock misstänker jag att dessa brott redan får gå före…)
 • Samma med socialtjänsten?
 • Vad och hur ska skolan lära ut? Följs dagens kursplan ang demokrati, rättigheter, personlig integritet?
 • Kan man utbilda och stödja lärare fritidsledare osv som kan reagera?
 • Fungerar anmälningsplikten?
 • Kvinnojourerna, fungerar de? Vad behöver de?
 • Mansjourer?
 • Vilka resurser som krävs?
 • Kan man stötta förebilder och organisationer som visar alternativ?
 • Vilka behov och möjligheter till skydd finns?
 • Vilka åtgärder har en ungdom som blir kränkt, hotad och kontrollerad till buds idag, och hur kan vi göra dem bättre?
 • Vilka utbildningskampanjer behövs, var bör de appliceras? (skolan, introduktion för nyanlända, media)
 • Vilka förordningar eller lagar som inte är starka nog, eller efterlevs för dåligt?
 • Hur når man fram i tid, och utan att anklaga oskyldiga?
 • Fungerar åtal och straff? Slår det snett på något sätt?

Gör man allt det, eller helt andra saker som är minst lika konkreta, så borde det bli uppenbart om de bryr sig om offren både i hedersvåld och i ”familjetragedier”. (Dessa punkter är kanske inte perfekta men de är mer lösningsorienterade än ”hedersvåld är hemskt”.)

På det hela taget är jag besviken på hela idiotiska laguppställningen runt ordvalet när vi borde prata om hur vi gör vad och helst började igår.

Konstapel Bastian har också skrivit ett inlägg på Newsmill: ”Gör upp med kulturrelativismen som döljer hederförtryck”. Det är förmodligen än mer relevant och genomtänkt.

Annonser

17 januari, 2012. Uncategorized.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: