Ungdomsarbetslösheten. Jag anar ett fel-tänk.

Jag har full förståelse för att man vill bryta en ond cirkel. Det är naturligtvis ett samhällsproblem med arbetslöshet över huvud taget och om den slår på specifika grupper i synnerhet.

Men det här med att rea ut ungdomar under minimilön, vad är det man försöker uppnå med det? Det är ju inte som att det blir fler jobb av rean. Lika mycket att göra, bara lite billigare att anställa just en ung istället för en äldre sökande, och i förbi-farten så gör man det lite sämre att vara anställd.

Om arbetsgivare kan få samma jobb gjort för mindre pengar, så kommer de naturligtvis att nappa på det. 1 ungdom anställd, en äldre utan. Men de kommer inte att lägga pengarna på att anställa fler, om de inte måste för att få samma jobb gjort eller det kan hjälpa dem nå sina mål. Det är väl ingen skillnad mellan privat eller offentlig anställning i det avseendet.

Jag tänker att om målet är att fler ska vara anställda, att ha en fot inne, så vore det smartare att dra ner arbetstiden till 75%, än minimilönen.

Om det är det man vill uppnå. Såvida det inte är så att man primärt motiveras av att hålla ner offentliga kostnader eller att införa s.k. motiverande klass-skillnader snarare än att fler ska få del av inkomsterna.

Annonser

10 mars, 2012. Uncategorized.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: