Om synen på offren för skam-våldet.

Vilka är de där som är FÖR hedersvåld? Eftersom det är så nödvändigt att påpeka att man är emot det alltså, och att det är så tillräckligt med att tycka att man är emot på internet. Är det nån vi måste föra nån slags debatt med, som uttrycker stöd för det i media, eller?

Så kallat hedersvåld, är en sån där familjetragedi, ett folkhälsoproblem (av okänd storlek) och en skam, men det är inte ”feministerna”s fel, och nej det är inte ”feministerna”s uppdrag att skydda folk från förövare.

Det finns massor av instanser som har ett visst ansvar att försöka göra något, polis, socialtjänst, skolor, kvinnojourer, och medmänniskor i största allmänhet. Finns inget som helst som säger att de måste vara feminister.

Och OM man över huvud taget ska lägga skuld på en politisk grupp, borde det inte i så fall vara de som haft möjlighet att göra något åt det, till exempel de i regeringsställning… (?)

Men om det är en fråga som inte är till för ”riktiga” politiker utan bara för de där kvinnosakskvinnorna då måste det bara vara en sån där kvinnofråga, inte en fråga om säg till exempel brott, säkerhet och samhällets organisation. Hela den synen, är ju att inte ta offren på allvar, som om de inte var riktiga medlemmar av samhället, utan bara symboler för kulturellt förtryck.

Det här vill jag:

– Intensifiera information om fri- och rättigheter.

– Öka socialtjänstens möjligheter.

– Stötta nätverk som har kontakt med utsatta.

– Effektivisera gömning av hotade individer;

– Släpp krav på kommunikation och konfliktlösning.

– Lås in förövare. Länge.

– Lås även in medhjälpare till förövare. Länge. <-Stor grej!

 

Och, ja, hmm, det rååååååkar vara så att just dessa åtgärder är lite av etno-neutrala, hoppsan, det var inte meningen, jag ber verkligen om ursäkt.

Det är lite av en grej hos mig att jag tror att orsakerna inte är den stora grejen. Eller vem förövaren är. Vi lever i Sverige efter svenska lagar. Jag tror de stora grejerna är att straffet är i relation till brottet, och att skydda offren.

Annonser

28 april, 2012. Uncategorized.

2 kommentarer

 1. Kristian Jansson replied:

  Välformulerat!
  Debatten hamnar alltför ofta i det omöjliga spåret ”Invandrare som homogen grupp begår hedersbrott” vilket alltid leder till att man slutar diskutera offren och istället försöker hitta förövare i andra grupper än den utpekade utan att fokusera på lösningen.
  Det är nämligen skönt att hitta förövare i andra grupper än den egna för det är lite kymigt att bli sittande som enda grupp där problematiken existerar.
  För ”svenskar” så är det såklart invandrare som står för kvinnovåld trots att det snudd på är en nationalsport att spöa sina nära och (kära) i Sverige, och har så varit i flera hundra år…

  Ser man bara till att klargöra vad som är acceptabelt och vad som definitvt inte är accptabelt och sen slår ner stenhårt mot folk som inte kan sköta sig så borde problemet bli mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: