Cyklister. Idioter. Mjuka idioter. På väg 226.

Nä, cyklist, bara för du har en sån där rejsingcykel så ska du inte cykla på den enkelfiliga 70-vägen utan väggren istället för cykelbanan.
Jag brukar i Darwinistisk anda vara för individens rätt att vara en idiot, men jag är inte beredd att köra över dig personligen för att stilla din dödslängtan.

image

Faktum är att du cyklar inte snabbt som bilarna bara för att du är täckt i spandex, din ohyfsade posör; märker du inte raden av krypkörande bilar bakom dig eller tycker du det är okej att vi alla ska vänta för att du ”körde in i väggen” ditt vingelstyre?

Eller är du för bekväm för cykelvägen för att om där finns en barnvagn nån gång kanske du måste sänka farten? Nä, det känns tråkigt, eller hur? Jag VET.
Men ganska SÄKERT, jämförelsevis.

Jag försöker förstå, hittills har jag inte kommit på något bättre skäl än att du kanske är dödligt rädd för kottar, (eller att dina löjligt platta rejsingdäck är det).

Det hela är mycket enkelt: Har ditt fordon motor? Om svaret är ja ska du köra på vägen. Om svaret är nej ska du köra på cykelvägen. Detta förklaras mycket pedagogiskt på blå skyltar vid cykelvägens början.

Om du är osäker på om ditt fordon har motor, så kan en ledtråd vara om det brummar och om du måste hälla bensin i det då och då för att det ska gå. Två tecken på motor.

Se illustration
Röda pilar: Där kör det bilar. Bilar är hårda.
Gröna pilar: Cykelväg! En väg, som är till för dig!

Det är inte så att jag försöker sätta en sidobackspegel i rumpan på dig, men det är den förr eller senare oundvikliga konsekvensen av ditt ständiga pantade trafikbeteende.

 

Annonser

2 maj, 2012. Krönika, Uncategorized.

5 kommentarer

 1. Sara replied:

  Hmm, förvillande likt vad jag brukar tänka om cyklister ute på bilvägen, där det finns alternativ.
  (Utom i Södertälje, där de dåliga bilvägarna bara överträffas av de usla cykelvägarna. De enda som cyklar på dem är de som tränar inför Novemberkåsan, tror jag. Det är ungefär den sortens väglag.)

  • Drama Online replied:

   På just 226 är ju cykelvägen BÄTTRE än bilvägen… Annars vore en annan sak. Gröthuven.

 2. Lantis i stan replied:

  OM du har tråkigt nån dag kan du roa dig med den här… http://tonsa.blogspot.se/2012/05/11-fragor-och-11-svar.html

 3. bermudabenny replied:

  Jag är övertygad om att jag kommer att dö i en cykelrelaterad olycka. Ja, jag skulle ju inte cykla själv såklart, men jag kommer säkert bli mosad av cykelbud i tights och fräsiga brillor, som ba ”sorry dude” och drar vidare medan jag ligger där med trampavtryck i hela fejset.

 4. James replied:

  Vi som inte fick körkortet i cornflakespaket (och dessutom gillar cykling) har ett par kommentarer.

  1. Om du inte hittat ratten hittills så finns det bilder i instruktionsboken. Ratten är den runda saken man håller händerna på. Vrider man på den svänger bilen.

  2. Din bil är inte lika stor som Titanic. genom att vrida på ratten (se ovan) kommer både du och cykeln få rum i samma fil.

  3. Skälet för cyklister som snittar 35Km/h att hålla sig till vägen torde vara uppenbar, men för de som inte förstår. Risken för olyckor är betydligt mindre på en bilväg där folk (som hittat ratten) ser och kan köra om utan problem. På en gång/cykelbana skall en tyst cykel samsas med ipodlyssnande barnvagnsestradörer, hundägare med koppel över vägbanan, barn, trottoarkanter, övergångsställen och annat otänkbart. Nu råkar även lagen påpeka att cyklar skall vara på vägen om det är lämpligt för ändamålet och då håller vi oss där för allas trevnad. Till de bilster som inte klarar av att köra om (de finns i alla städer, oavsett hur bred vägen är) rekommenderar vi vänligt närmaste körskola. För ca. 450 Kr/h får ni gladeligen hjälp med både ratt, blinkers och bilens fyra hörn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: