Polisen och HBTQ-minoriteten

Jag såg precis den här filmen. Grät så klart. Fick den där känslan igen av att se två lastbilar backa runt samma hörn från olika håll. Kanske borde jag inte skriva detta alls.

Kortfattat så kritiserade aktivister/deltagare polisens deltagande på festivalen och ville att föreläsningen skulle ställas in.

Kritikerna hade iofs goda argument men de var lite många talare och lite oartikulerade och de hade alldeles för lågt satta mål. Att hindra en föreläsning hindrar inte polisbrutalitet, fördomar och utvisningar.

Föreläsarna kunde å andra sidan läst av situationen och öppnat upp för en dialog. Talat om poliser som missköter sig först, och dragit ner på det planerade föredraget. Kanske är de inte proffesionella föredragshållare men de är ju alltid professionella poliser och borde därmed vara medveten om maktordningen. Då kanske inte ”allas lika värde” på skärmen bakom polisens huvud skulle skimra fullt så ironiskt.

Nå i alla fall kom de tillbaka dagen efter och grep folk för att de stört mötet.

Och vid det tillfället var det lite väl mycket ”sluta bråka” som svar på fullt rimliga invändningar där jag hade hoppats att polisen skulle vara mer konkret.

Men det mycket mycket sorgliga är att polisen som organisation och de enskilda poliserna hade en fantastisk möjlighet till insyn i hur deras våldsmonopol och maktutövning upplevs för minoritetsmedlemmar, och svarar med slentrianmässig maktutövning och våldsmonopol. Där de själva dessutom är en part.

http://m.youtube.com/#/watch?desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DZIUahsoaTJw%26feature%3Dyoutu.be&feature=youtu.be&v=ZIUahsoaTJw≷=SE

Med detta sagt så känner jag med både hen som undervisade polisen i kroppsspråk, med hen vars vänner utvisats, med polisen som sagt ”fascism” och den något äldre polisen som försökte lyssna men inte lyckades kommunicera.

På det hela taget: det absolut värsta jag vet är när jag blir fråntagen min röst. Det är destruktivt och frustrerande och gör mig skogstokig. Det är grunden i flertalet konflikter jag haft, i oändliga teammöten, i att jag driver min blygsamma blogg.

Jag ser just detta hos kritikerna, hos poliserna, hos kritikerna igen och hos poliserna igen.

Sorry to go hippie on you, men just precis den här konflikten såg ut att kunna ha mildrats eller lösts av love peace and understanding.

Ja eller anmälningar och maktutövning då. Vilket man anser mest effektivt. Det kan vi kalla en smaksak.

Annonser

2 juni, 2012. Uncategorized.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: