Naket är inte kvinnofientligt

Tomas Gunnarssons bild av Stefan Jellhedens bild:

 

Detta har hänt:

Jag tycker inte problemet är att det var porrigt. Sexigt måste inte vara kvinnofientligt. Men det är en klyscha, lite fantasilöst. Det är lite som det där gamla skämtet: Kan du känna smaken av salt om du låtsas att du saltar med saltkar på tungan? Hur ser du ut när du försöker? 😉

Dessutom är det det ett problem att det nästan alltid är sexigt, när tjejer syns på bild. Den sammantagna effekten blir större än den enskilda bilden.

Men att då och då framställa kvinnor som glada människor som idkar oralsex, det kan jag leva med. Det är dessutom den snälla tolkningen, man är väl hellre kåt än för puckad för att få i sig vätska utan att kladda som ett spädbarn? En sexfientlig inställning är en människofientlig inställning och en stor beståndsdel i kvinnoförakt (och en annan att reducera kvinnor till reproduktion). I och för sig är det rakaste att vara ärlig med att det är så modellen kommer att framstå.

Men det som ÄR ett problem för mig är när man tar en smart kompetent kvinna och för att få henne att se attraktiv och sexig ut systematiskt förminskar henne. Hon ska se pyntad, ytlig, barnslig och dum ut för att få det stora privilegiet att bedömmas som attraktiv och intressant. Det är ju fientligt mot män mer än något annat, och inte alls i enlighet med mina erfaremheter av män.

En stor del av fåneriet för mig är att hon fotograferas i ett kök men inte som kock. Attityderna, kläderna, aktiviteterna är alla lite konstruerade och fåniga.

Det som är intressant med artikeln är ju inte köksmiljön, utan hennes roll och kompetens. ”En annan sida av”-reportage kan också ha sin plats, men det här var ju inte ens det. Hon hade kunnat få laga mat till vänner eller leka med barn eller visa kläder i en studio. Det här var vad hon INTE är.

Det är väl ett större problem att hon tvättar bara fötter i köket; det skulle hon ju aldrig göra i sin yrkesroll.

Fotografen Stefan Jellheden:

”Jag vill inte sexualisera och gör inte naket” <- Det får man, annars.  Man kanske ska ha lite urskillning och fingertoppskänsla i när och hur man gör det. Men naket och kvinnofientligt är inte samma sak (enligt ovan).

”Jag gör reklam och modefotografi och om man skulle tänka så skulle varenda modefoto och modemagasin vara sexistiskt mot sin egen målgrupp” <- Ja. Är de inte det då?

9 juni, 2012. Uncategorized.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: