Jo, en dansk slaktade Sverige i allmänhet och feminister i synnerhet.

Den här texten.
Känns väldigt, väldigt väldigt mansnormativ.

Det är naturligtvis inte sex, eller ”kvinnlighet” jag har emot fiskporr eller bedömma-tysta-nakna-kvinnor-tv.

Skribenten försvarar en norm där kvinnor är ögongodis, där deras roll och deras sexualitet definieras utifrån mannens blick. Kvinnorna är inte fiskare, utan fiskflickor. Inte sexuell vilja, eller ambitioner utan föremål för bedömning.

Det är för den sakens skull inte den största tragedin i världen. Fiskporren var faktiskt mest skrattretande. Det är okej att snäva av målgruppen om man så vill, även om jag tycker det verkar vara dålig business.

Men han anser att en ökad möjlighet att bli objektifierad är ökad jämställdhet. Jag gör det inte. Jag tycker det är historielöst och en naiv avsaknad av analys.

Men det är när skribenten ger sig på det svenska konsensustänket som det börjar halta, för mig som svensk feminist.

Det är nämligen inte svårt att vara könsnormativ ens i Sverige. Det går utmärkt att som kille gilla bilar och som tjej att gilla smink och barn, eller vad det kan tänkas vara. Män byter alltjämt däck på bilen. Kvinnor är alltjämt mammalediga. Man kan vara hemmafru och familjeförsörjande pappa: man behöver faktiskt bara två personer som vill ha det så.
Det jag vill med min feminism, med att kunna använda hen, han och hon när det passar, med att erbjuda mina barn alla leksaker osv är att se kvinnlighet och manlighet inte som två binära poler, utan som glidande skalor där man kan vara mer eller mindre och båda eller inget… ja, faktiskt inte ens skalor utan som ett gigantiskt smörgåsbord där var och en plockar ihop sin egen könsidentitet och samhället har kapacitet att hantera det och dra nytta av det. Det könsnormativa alternativet försvinner inte av det. Det är till och med vanligast. Men de (vi) behöver ingen förespråkare. De (vi) är inte bara flest, de (vi) har också en propandaapparat utan dess like inbyggd i vår gemensamma kultur av berättelser, böcker, filmer och sånger.
Tecknet på att vi är ett civiliserat samhälle handlar om hur vi behandlar minoriteter, i det här sammanhanget till exempel transsexuella, pojkflickor, flickpojkar, queers, flytande och odefinierade (och jag är övertygad om att vi alla är minoriteter om vi tittar tillräckligt noga, tillräckligt intersektionaliserat). Det vore väl asnajs om alla varianter var en tillgång, istället för ett undantag.
Då behöver inte en kvinna som har lätt för matte och mycket, mycket svårt för new-age-flum försvara sig och känna sig ”okvinnlig”. Det innebär visserligen att de könsnormativa inte längre är överordnade de andra, men heller inte underordnade.
Detta är inte vad jag skulle kalla ”likriktning”. Raka motsatsen, faktiskt.

Sen att detta att vi vill att ett nej till en viss sexuell aktivitet respekteras får oss jämförda med ”det kulturellt outvecklade” Saudiarabien verkar mest som våldtäktskultur rakt upp och ner.

Våldtäkt är brottslighet och bör prövas enligt precis samma principer om rättssäkerhet som alla andra brott.

Att hävda att kravet att respektera ett nej är att kriminalisera mäns sexualitet är gravt mansfientligt. Män är inte mer djur än kvinnor är det.

Vill även notera att ”kulturellt outvecklat” är ett onyanserat för att inte skriva eurocentrerat ordval; problemet är knappast att det SAKNAS kultur. De har väl gemensamma normer, konst, litteratur, musik och historia som alla andra kulturer. Problemet är att denna utvecklade kultur är helt åt helvete i fråga om jämlikhet och demokrati.

Så hans budskap att vi svenskar borde tåla lite våldtäkter och objektifiering för att det är lättare att uppnå än lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter… öh, ja? Duh? Det är väl själva definitionen på att det är ojämställt som det är. Han letar nog efter bilnycklarna under gatlyktan för att det var så mörkt där han tappade dem också.

Och kvinna där ute: din lust, din vilja, dina definitioner av dig själv  är mycket mer relevanta än hur väl det passar in i könsnormen. Det gäller även din partner.

Annonser

4 juni, 2013. Uncategorized.

3 kommentarer

  1. robobengt replied:

    Finns det en länk till texten du pratar om som inte ligger på en betalsida?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: