Onyanserad våldtäktsromantik, onyanserad språkförståelse och onyanserad historieuppfattning

Gabriella Bark har skrivit en förvirrad drapa om könsroller. Om ni ska lyssna på en Gabriella, lyssna på mig och inte på henne. Hon skulle nämligen behöva läsa på lite grann.

Texten är i och för sig imponerande i hur konsekvent den får med alla de antifeministiska missförstånden, ickefrågor och ytliga förkastanden:

– Våldtäktsromantik.

– Jämföra män med djur

– Falsk Brask-lapp om att vara ”för jämställdhet”

– Missförstånd kring vad ”hen” är.

 

Hen alltså.

Hen kan användas när könet inte är känt, när könet är irrelevant, eller när den omtalade föredrar ett icke könsbestämt pronomen.

Det betyder varken att hen är det enda könspronomen vi har, som i finskan, eller att det uteslutande omfattar de som inte känner sig henmma i manlig eller kvinnlig könsidentitet.

Och absolut inte som Bark utgår ifrån: båda dessa alternativ samtidigt.

Tänk så här:

– Mamma, pappa, förälder

– Kvinna, man, person

– Syster, bror, syskon

– Flicka, pojke, barn

– Hon, han, hen

De första två orden på varje rad är inte på något sätt hotade av förekomsten av det tredje ordet på varje rad.

 

Men det som fick mig att skriva det här inlägget handlar om romantiserande av en tänkt forntid med akut polariserade könsroller.

Bark skriver:

Ordet hen får mig som kvinna att längta tillbaka till tiden då vår enda uppgift var att sära på benen och hålla brasan vid liv.

 

Det är pinsamt uppenbart att Bark ”längtar tillbaka” till något hon aldrig upplevt.

För det första är det knappast den enda uppgiften kvinnor haft i samhällen där kvinnor underordnas. Olika samhällen i olika tider har lagt olika arbetsuppgifter på kvinnorna, men samlandet av föda, beredandet av hudar, bärande av vatten och så vidare är lika slitsamt som jakten.

För det andra är uppfattning om forntiden är kraftigt influerad av de tolkningar som gjorts tidigare, speciellt under arkeologins pionjärålder under artonhundratalet, en tid som i sig själv bar på kraftigt polariserade könsroller.

På artonhundratalet hade det varit logiskt att kvinnor under forntiden enbart eldade en mysig brasa och hade mysigt sex. De fynd man gjorde av vapen, redskap och smycken verkade stödja det, eftersom vi per definition inte vet särskilt mycket om förhistoriskt tid.

I takt med de vetenskapliga framstegen inom osteologi och DNA-analys så uppstår steg för steg en betydligt mer komplex bild.

Till exempel har det hänt vid upprepade tillfällen att skelett som tidigare definierats som endera könet baserat på fynd har visat sig vara det andra könet.  En del män har begravts med smycken eller mer husliga redskap. En del kvinnor har begravts med jaktredskap. Som till exempel Bäckaskogskvinnan.

Det verkar ganska troligt att folk-förr-i-tin, åtminstone på vissa platser och i vissa tider, helt enkelt gjorde det jobb som behövde göras, utan att bekymra sig särdeles mycket alls om vad som är karlgöra och fruntimmersgöra.

Barks grottman är en efterhandskonstruktion av tvivelaktigt ursprung.

För det tredje, även i de samhällen som fungerat som ett entydigt patriarkat, så har jag problem med bilden av att det ”fungerat”. Gång på gång träffar man på den bilden. Som i: det är visserligen fel, men det är det väloljade maskineri där alla har sin plats. Men det är inte sant. Vi har alla de som ramlar utanför de snäva könsrollerna, vi har trycket på män och pojkar, vi har alla de flickor och kvinnor som betalar med ett underskott av till exempel inflytande, handlingsfrihet och ekonomiska medel. Patriarkat skadar människor.

Livet är komplicerat. Könsidentitet är komplicerat. Då och nu.

P. S. Barnen Hedenhös är inte en trovärdig historisk källa. Bara så alla vet. D.S.

24 november, 2013. Uncategorized.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: